(Voorgerecht 4 personen)

Benodigdheden

  • 4 eetl. Roomboter (om de paling in te bakken)
  • 2 x Gerookte paling (heel zonder vel, met graat)
  • 4 x Hele bieten
  • Panko (Japans broodkruim)
  • 2 x Ei geklopt
  • 50 ml Azijn
  • 200 gram Roomboter
  • 3 theel. Peper
  • 1/4 part Citroensap
  • Bieslook (in 2 cm gesn.)
  • Lente ui (in schuine dunne stukjes gesneden)

Bereiding

Steek de BBQ aan, leg de bieten in het vuur en laat ongeveer 20 minuten in het vuur liggen. Je kunt ze wel een aantal keer rond draaien. Zout de paling voor het bakken. Leg een klontje boter op de rand van de BBQ. Begin met het aanbakken van de rauwe gezouten paling op de rand van de dichte hete plaat van de bbq. Houd deze in beweging zodat hij niet verbrand. Voeg steeds een klontje roomboter toe en blijf dit doen net zolang dat er een dikke goudbruine korst ontstaat. Bebloem de stukjes gerookte paling en haal door het mengsel van ei en door de panko. Bak deze ook even kort goud bruin.

Haal de bieten uit het vuur en snij in vieren. Wrijf deze in met wat honing en begin met de opmaak van de borden. Verdeel de partjes bieten in een klein rond bord. Leg hier de plakjes gerookte paling tegen aan, gevolgd door de twee soorten gebakken paling.

Maak dan de butter en eek (boter en azijn saus). Neem een pannetje en doe hier de azijn (1/4) in en laat een beetje inkoken. Doe hier 4/5 roomboter bij en roer door en haal meteen van het vuur als deze gesmolten is. Laat hem absoluut niet doorkoken! Voeg drie theelepels zwarte fijn gemalen peper toe en knijp er wat citroen sap op.

Schep ongeveer drie eetlepels butter en eek per bordje over de paling. Maak het bord netjes op met de bieslook en lente-ui.