Van 25 t/m 31 januari is het Poëzieweek in Bibliotheek Waterland. Het thema van de twaalfde Poëzieweek is ’thuis’. De Bibliotheek is de huiskamer van de stad en bestaat uit meer dan louter bakstenen.
Tijdens de Poëzieweek bouwen dichters en dromers huizen uit herinneringen, geuren en kleuren met presentaties en voordracht. Waaronder Paul Bataille die een tijdje de Bibliotheek als thuisbasis heeft gebruikt.
Paul Bataille presenteert gedichtenbundels over het einde van zijn zoektocht
Op zondag 28 januari geeft Paul Bataille in de Bibliotheek Purmerend een lezing over zijn persoonlijke ontwikkelingsweg aan de hand van gedichten uit zijn twee recent verschenen eerste dichtbundels. Hij vertelt hoe juist de problemen waar hij in zijn leven tegenaan liep, hem hielpen rust en vrede te vinden in het heden, ook of juist temidden van alle pijn en narigheid.
Voor Bataille (1962) is het bijzonder dat hij juist op deze plek zijn gedichten zal voordragen. “Aan het einde van de crisis waar ik mezelf echt door heb leren kennen, ben ik een tijdje dakloos geweest,” vertelt hij. “De nachtopvang voor daklozen is vlakbij de Bibliotheek, en ik zat vaak in de bieb om bij te komen van de drukte daar, zeker toen het kouder begon te worden en buiten rondzwerven niet meer te doen was. Boven kon ik ook achter de computer, woningen zoeken en online schaken en zo. De bibliotheek was een soort oase, ook al omdat het personeel er zo vriendelijk was.”
‘Houd je hart zacht. Onmogelijk zacht.’ ‘Vind je rust in niet weten.’ Een paar kenmerkende regels uit de gedichten van Bataille, die glashelder van taal zijn zonder veel woordkunst en altijd in vrije vorm. De bundels Liefde voor alles, gedichten over wat je ten diepste bent en De weg kwijt, verlichting in het losgeslagen nu verschenen afgelopen september. Bataille is Neerlandicus en werkte twaalf jaar lang als tekstschrijver en communicatietrainer, toen het leven hem terugfloot. Hij werd oververmoeid en kon niet anders meer dan de kwesties waar hij al zijn leven lang mee worstelde gaan uitzoeken. “Bijna iedereen worstelt. Met ziekte, met trauma, met relaties. De meesten gaan zo goed en kwaad als het kan verder, doen wat ze kunnen, houden vol. Ik kon dat gewoon niet meer. Ik ben met alles gestopt en ging hulp zoeken.”
Bataille leerde eerst en vooral maar eens onder ogen te zien wat er was, zonder meteen van alles te gaan doen om het op te lossen. Onder andere vanuit zijn ervaringen met Zenmeditatie leerde hij dat gevoelens alleen maar gevoeld hoeven worden. Dat je het raadsel van het leven met denken niet kunt kraken. “Mijn leven werd een oefening in bij mezelf blijven, in blijven reageren vanuit welwillendheid en liefde, ook als er nare dingen op mijn pad kwamen, zoals bijvoorbeeld gebeurde toen mijn huwelijk stuk liep”, vertelt hij.
Inmiddels blijkt hij niet meer anders te kunnen, en hij kan niet anders meer dan daarvan getuigen. “Ik schreef in mijn jeugd al songteksten, heb altijd graag geschreven. Sinds een paar jaar komen er gedichten, die me ook duidelijk maakten wat er met me aan de hand was. Ik voel me een soort van overgenomen door het leven zelf, door liefde zelf, alsof ik er zelf niet meer ben”, zegt hij. “En tegelijk ben ik er juist meer dan ooit. En dat mysterie probeert zich op een of andere manier via mijn gedichten te laten zien. Misschien kunnen anderen van mijn ervaringen meeprofiteren, ik weet het niet. Ik breng het maar gewoon naar buiten en dan zie ik wel. Meer kun je denk ik niet doen.”
In de Kijker:
Paul Bataille op zondag 28 januari 13.30 uur 15.00 uur in de Bibliotheek Purmerend, Waterland 40. Gratis aanmelden.
Poëziebaden op vrijdag 26 januari 15.00 – 16.00 uur in de Bibliotheek Volendam, Foksiastraat 10. € 2,50 voor leden en . € 5,00 voor niet-leden van Bibliotheek Waterland.
Open Podium Dichterskring Waterland op donderdag 25 januari 15.00 – 17.00 uur in de Bibliotheek Purmerend, Waterlandlaan 40. Toegang is vrij.
Meer informatie en aanmelden via www.bibliotheekwaterland.nl