In een avond vol gespannen verwachtingen nam HV KRAS/Volendam het in eigen (vol) huis op tegen het Oostenrijkse Förthof UHK Krems in de tweede ronde van de EHF European Cup. De wedstrijd eindigde teleurstellend voor Volendam, dat met 33-35 nipt het onderspit moest delven. Hiermee kwam hun Europese avontuur vroegtijdig tot een einde. Ondanks het thuisvoordeel bleek Krems opnieuw een maatje te groot voor de Volendammers.

Eerste helft: Volendam vecht, maar Krems blijft kalm

Vanaf het eerste fluitsignaal was de spanning in Sporthal Opperdam voelbaar. Krems opende de score en nam snel de leiding, maar Volendam vocht terug en pakte even een voorsprong na een doelpunt van Niels de Jong (6-5). Dit zorgde voor een kort moment van hoop, maar de Oostenrijkers bleven gedisciplineerd en hielden Volendam op afstand.

Volendam kwam al vroeg in de problemen door meerdere tijdstraffen, waardoor ze vaak in ondertal speelden. Krems maakte hier slim gebruik van en paste een tactiek toe die zelden in de Super Handball League te zien is: door specifieke Volendamse spelers te isoleren en intensief één-op-één aan te vallen, verzwakte Krems vakkundig de verdediging van Volendam.

“Deze tactiek hebben we zelden gezien in de Super Handball League. Dit was een sterke ploeg,” aldus trainer Geert Hinskens.

Ondanks enkele reddingen en defensieve acties van Volendam bouwde Krems hun voorsprong uit. Bij rust was de stand 10-13 in het voordeel van de Oostenrijkers. Een zichtbaar teleurgesteld Volendam ging met een achterstand de kleedkamer in.

Trainer Geert Hinskens over de eerste helft: “We hadden zeker kansen, maar het was rommelig van beide kanten. Onze dekking hield stand, ondanks het feit dat we vaak in ondertal stonden en openkansen onbenut lieten. We hadden momenten om druk te zetten, maar miscommunicaties en gemiste kansen speelden ons parten.”

Tweede helft: Comeback blijft uit ondanks Volendamse inspanningen

Met hernieuwde inzet begon Volendam aan de tweede helft, vastbesloten om het tij te keren. Lars van Driel, die vijf keer het net vond, gaf de ploeg de nodige impulsen en inspireerde het team om de achterstand in te halen. Maar Krems bleef geconcentreerd en moeilijk te breken. Volendam kwam niet dichterbij dan twee punten, en bij een stand van 21-27 leek de spanning uit de wedstrijd te verdwijnen.

De Oostenrijkse keeper Lukas Domevscek speelde een sleutelrol bij Krems. Met zestien reddingen en een reddingspercentage van boven de 40% voorkwam hij dat Volendam opnieuw aansluiting vond. Ondanks de teleurstelling bleef Volendam vechten tot de laatste minuut, maar de overwinning glipte uit hun handen.