Meer ruimte voor minder geld: in veel plekken rondom Amsterdam kopen Amsterdammers een groot deel van de huizen op. Volendam is een uitzondering. Sinds eind vorige eeuw ging maar drie procent van de huizen naar een Amsterdamse koper, het laagste aandeel van alle plaatsen rondom de hoofdstad. Dat blijkt uit onderzoek van data-analysebedrijf Matrixian.
Hoe dat komt, durft Johan Visser niet met zekerheid te zeggen. Maar dat ‘zijn’ Volendam niet echt in trek is bij huizenzoekers buiten het dorp, staat volgens de makelaar en geboren Volendammer wel vast. “Veruit de meeste huizen die wij in Volendam verkopen, worden door Volendammers gekocht.” Nergens anders in zijn werkgebied, ruwweg het deel van de provincie tussen Landsmeer en Hoorn, is die trend zo sterk te zien.
Natuurlijk heeft Visser wel een idee. “We hebben het beeld een gesloten gemeenschap te zijn.” Hij moet lachen: zelf ziet hij dat heel anders. “Maar ja, ik bekijk dat door een Volendamse bril.” Visser noemt het voorbeeld van een Britse koper, die een paar jaar geleden van Amsterdam naar Volendam verhuisde. “Al zijn vrienden zeiden: don’t do it. Maar hij heeft het hier prima naar zijn zin.” Je moet het ook gewoon ervaren, bedoelt Visser maar te zeggen.
Weinig populair
Vooralsnog is de Brit een uitzondering: er zijn relatief weinig nieuwkomers die vanuit Amsterdam naar Volendam komen. In een straal van 25 kilometer rondom de hoofdstad valt op hoe impopulair Volendam is onder de Amsterdamse huizenkoper.
Sinds 1999 ging maar 3,1 procent van alle Volendamse koophuizen naar een Amsterdammer. Ter vergelijking: in het naburige Edam ging bijna 1 op de 5 huizen naar een koper uit de hoofdstad. En in Naarden bijna 1 op de 3. Dat blijkt uit cijfers van Matrixian, het data-analysebedrijf dat de huizenmarkt onderzoekt.
Wisselwerking
Stadsgids Kees Tol – geen familie van de gelijknamige tv-persoonlijkheid – denkt dat het een wisselwerking is tussen zijn dorp en mensen van buiten. “Je moet je hier aanpassen,” zegt Tol. “Je moet niet denken dat je het anders kan aansturen.” Het zijn, denkt Tol, de typische ongeschreven wetten die je vaker ziet in een hecht dorp met een sterk eigen karakter.
En daar zit ook een andere kant aan: huizen worden door verkopende Volendammers vaak gegund aan iemand uit het dorp. “Je weet wat er speelt in het dorp, je kent de mensen die zoeken naar een woning en hun situatie thuis. Dan komt de gunfactor bovendrijven.” Recent ging een huis bij hem in de buurt naar een dorpsgenoot – ook al had de verkoper in kwestie voor het hoogste bod tienduizenden euro’s meer kunnen ontvangen.
Wel ziet makelaar Visser dat er steeds iets meer Amsterdammers naar zijn woonplaats trekken. “Ik denk dat van alle bezichtigingen die ik in Volendam doe, zo’n 10 à 20 procent aan Amsterdammers is.” Vorig jaar ging volgens Visser iets minder dan 7 procent van de huizen naar een koper uit Amsterdam. Ook vanuit andere plekken trekt hij meer kijkers. “De prijzen liggen hier lager dan in bijvoorbeeld Purmerend.”
Wat Kees Tol betreft is dat helemaal prima. “Kom maar op, zou ik zeggen! Of je iets kan kopen is een tweede, maar ze zijn van harte welkom.”