De Vervoerregio Amsterdam start vandaag met de nieuwe campagne ‘Slimme fietsers’ om 55-plussers te stimuleren slim en veilig te blijven fietsen. De campagne richt zich specifiek op de groeiende groep 55- tot 65-jarigen. Uit recent onderzoek blijkt dat het aantal fietsongelukken waarbij ouderen ernstig letsel opliepen in de afgelopen 10 jaar met 40% is toegenomen. De campagne moedigt fietsers aan om kleine, slimme aanpassingen te maken in hun fietsgedrag. Dit maakt langer en veiliger genieten van het fietsen mogelijk.

De campagne ‘Slimme fietsers’ richt zich op bewustwording van het gedrag in het verkeer van actieve 55-plussers. Uit onderzoek blijkt dat deze groep zich veilig voelt op de fiets, maar zich vaak niet realiseert dat bepaalde vaardigheden langzaam achteruit gaan. Het ‘over de schouder kijken’, op- en afstappen en balans houden kosten ongemerkt steeds meer moeite. Bovendien is het verkeer drukker en complexer geworden. Ook dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het maken van snelle keuzes onder hoge tijdsdruk en rekening houden met meer en verschillende weggebruikers.

Kleine aanpassingen, grote impact

Gerard Slegers, vicevoorzitter van het bestuur van de Vervoerregio Amsterdam, benadrukt het belang van blijven fietsen: “Fietsen is fantastisch voor je gezondheid en we zien dat steeds meer 55-plussers de fiets pakken: 42% fietst één of meerdere keren per week. Tegelijkertijd zien we dat de helft van de fietsongelukken wordt veroorzaakt door een rem- of stuurfout. Met kleine aanpassingen kun je veel veiliger fietsen. Slim fietsen betekent dat je jezelf kleine gewoontes aanleert die een groot verschil maken. Dat is waar deze campagne over gaat.”

Praktische tips voor veilig fietsen

Fietsers kunnen veel doen om een fietsongeval te voorkomen. Toch is het niet vanzelfsprekend dat ze dit ook doen. Vaak onderschatten ze de geleidelijke verandering in hun vaardigheden als coördinatie en reactiesnelheid. Ook zijn veel fietsers niet bekend met simpele oplossingen, zoals het belang van een goed afgestelde fiets. Daarnaast ervaren mensen een drempel om hulpmiddelen als een helm en spiegel te gebruiken, omdat deze nog niet als ‘normaal’ worden gezien. Met onderstaande tips kan iedereen direct aan de slag om slimmer en veiliger te fietsen:

  • Neem meer tijd voor lastige verkeerssituaties.
  • Vermijd drukke routes en spitsuren.
  • Benader kruispunten extra voorzichtig.
  • Laat je fiets goed afstellen.
  • Overweeg het gebruik van een fietshelm, die het risico op hersenletsel met 62% verkleint.
Over Verkeer & Meer, onderdeel Vervoerregio Amsterdam

Het aantal verkeersslachtoffers moet teruggebracht worden. Dat lukt alleen met een integrale aanpak: met veilige infrastructuur én veilig verkeersgedrag door educatie, voorlichting en handhaving. Met het uitvoeringsprogramma Verkeer & Meer zet de Vervoerregio Amsterdam zich in door de krachten te bundelen met alle veertien gemeenten. Samen met gemeenten, scholen en vele anderen werkt Verkeer & Meer aan het vergroten van de verkeersveiligheid in de regio.

Voor meer informatie over de Vervoerregio Amsterdam, kijk op www.vervoerregio.nl.
Voor campagnes en educatie in de Vervoerregio Amsterdam, kijk op www.verkeerenmeer.nl.