Dit jaar markeert het 10-jarig jubileum van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Een decennium van samenwerking, innovatie en toewijding aan de veiligheid van onze regio. Dit moment biedt een uitgelezen kans om zowel terug te blikken op de behaalde successen als vooruit te kijken naar de uitdagingen die ons te wachten staan.

Lessen uit het verleden

De oprichting van Veiligheidsregio’s vond zijn oorsprong in twee grote incidenten: de vuurwerkramp in Enschede (2000) en de cafébrand in Volendam (2001). Deze tragische gebeurtenissen benadrukten de noodzaak van verbeterde samenwerking tussen hulpdiensten bij grote incidenten. Als gevolg hiervan werden alle brandweerposten in de regio samengevoegd tot één organisatie, aangevuld met de afdelingen Risico- en Crisisbeheersing en Bedrijfsvoering.

Grote incidenten

In de afgelopen tien jaar heeft Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland tal van grote incidenten bestreden. Frank Kuntz, afdelingshoofd brandweerzorg, herinnert zich vooral de grote brand in de binnenstad van Purmerend in 2015. “De brand in Purmerend aan de Peperstraat was zeer complex. Het gebouw was moeilijk bereikbaar en de oude bebouwing zorgde voor snelle branduitbreiding. Dankzij de inzet van vele brandweereenheden en de uitstekende samenwerking konden we verdere uitbreiding van de brand voorkomen. Dit incident toonde duidelijk het voordeel van onze regionale samenwerking aan.”

Vooruitkijken naar de toekomst

Saskia van den Broek, directeur van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, ziet een lange toekomst voor de organisatie. “We staan voor nieuwe typen crises, zoals we hebben gezien tijdens de coronacrisis en de vluchtelingencrisis. De toekomst brengt ongetwijfeld nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoewel we niet precies weten wat de toekomst brengt, weten we één ding zeker: voor een veerkrachtige samenleving is samenwerking met onze inwoners en partners cruciaal. Samen zorgen we voor een veilig Zaanstreek-Waterland.”