Tijdens een pandemie je debuutroman uitbrengen is allesbehalve feestelijk en daarom is het voor Lianne Damen uit Landsmeer nu extra leuk dat haar verhaal binnenkort nog een keer uitgebracht wordt. De eerste try-outs van de toneelbewerking van De Smeekbede zijn namelijk vandaag en de Landsmeerse kijkt daar enorm naar uit: “Ik wil wel kijken hoe de zaal reageert.”

In Lianne Damens debuutroman gaat het over een vrijgemaakte zwarte vrouw, Dédé, die in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalig meester in Holland een brief schrijft met een smeekbede. De brief komt nooit aan, maar wordt in Londen in 1980 teruggevonden.

De van huis uit historicus is benieuwd naar de koloniale geschiedenis en besluit een roman over dit onderwerp te schrijven. Ze vindt de brief fascinerend. “Het is zo belangrijk”, vertelt Lianne Damen over dit onderwerp. “Er was toen ik ben gaan schrijven weinig aandacht voor.”

Lange adem

Het duurt zo’n drie à vier jaar totdat De Smeekbede af is. “Er zit veel tijd in het boek”, vertelt Lianne daarover. Toch vond de Landsmeerse het lange proces niet vervelend. “Het is echt helemaal leuk en je kunt je er helemaal in verliezen.” Als het aan Lianne lag, had ze nog wel jaren kunnen doorschrijven, dus het was goed dat er een deadline was. “Het is moeilijk om te zeggen: ‘Het is klaar’.”

Het verhaal speelt zich af in Suriname. Lianne besluit pas na het schrijven naar het land toe te gaan. “Ik had veel mensen erover gesproken. Het zeventiende en achttiende-eeuwse Suriname was natuurlijk anders.”

Coronavirus

Na jarenlang het verhaal voor zichzelf te houden, komt het boek in de tweede week van de lockdown uit. “Dat was een grote teleurstelling”, haalt Lianne de herinnering daarover op. Toch zorgt het minder feestelijke gebeuren niet voor lage verkoopcijfers, want naar eigen zeggen wordt het boek goed verkocht voor een debuutroman.

Lianne wil meer en bedenkt dat het leuk zou zijn om het verhaal ten tonele te brengen. Ze komt in contact met een impresariaat en ‘komt in een warm bad terecht’. “Die adopteerde een beetje mijn hoofdpersoon. Dat is toch geweldig”, zegt ze over de toneelbewerking.

Als je jarenlang aan een verhaal werkt, komen de personages in je eigen hoofd tot leven. De acteurs, zoals Dionne Verwey die Dédé speelt, zijn dan ook anders dan Lianne zich voorstelde. “Ik dacht dat ik dat vervelend zou vinden, maar dat is niet zo. Je accepteert dat het zo is.”

Het verhaal vieren

De repetities zitten erop en vandaag is de try-out in Purmerend te zien. Lianne heeft wel zenuwen, maar is vooral blij dat ze niet zelf op dat podium hoeft te staan. “Ik ben wel benieuwd wat ik de mooiste scène ga vinden.” De Landsmeerse krijgt dan ook, ondanks de teleurstelling door de pandemie bij de boeklancering, op 15 oktober eindelijk haar feestje in de vorm van een première. “Ik wil wel kijken hoe de zaal reageert.”