Afgelopen jaar is de brandweer zestien keer uitgerukt om iemand uit één van de liften van station Purmerend Weidevenne te bevrijden, het vaakst van heel Nederland. Dat blijkt uit onderzoek naar liftopsluitingen van de NOS en de regionale omroepen.
Een lift kan af en toe haperen, of er wat langer over doen om de deuren te openen. Maar soms staan mensen zo lang opgesloten in een lift dat de brandweer eraan te pas moet komen om hen te bevrijden.
In een samenwerking met alle regionale omroepen zocht de NOS uit hoe vaak de brandweer jaarlijks moet uitrukken om opgesloten mensen uit een lift te halen. Vorig jaar gebeurde dat in totaal ongeveer 6000 keer, waarvan zo’n 1370 keer in Noord-Holland. Alleen in Zuid-Holland moest de brandweer vaker komen, in totaal ongeveer 1930 keer.
Van alle Nederlandse liften spant één lift de kroon: die van spoor 1 op station Purmerend Weidevenne. Op dat station staan twee glazen liften, bij ieder spoor één. Beide komen uit het bouwjaar 2007, maar voor de lift bij spoor 1 werd de brandweer vorig jaar zestien keer opgeroepen.
“Anderhalf uur heb ik vastgezeten in deze lift”, vertelt een mevrouw op het station. “We waren met z’n tweeën en ik had geen stoel. Het werd echt een benarde situatie.”
In de hele regio Zaanstreek-Waterland, waar de brandweer van Purmerend onder valt, steeg het liftopsluitingen afgelopen vijf jaar flink. In 2021 werd de brandweer 102 keer gebeld, in 2024 steeg het aantal meldingen naar 151.
De oorzaken zijn niet onderzocht, meldt de woordvoerder van de veiligheidsregio, maar vermoed wordt dat de problemen verband houden met een stijging van het aantal liften, meer stroomstoringen of minder beschikbare monteurs bij de liftbedrijven.
Doorn in het oog
De liften op station Purmerend Weidevenne zijn eigendom van ProRail. Volgens de woordvoerder zijn de liftopsluitingen vorig jaar veroorzaakt door een probleem met het informatiesysteem van de schacht, de ruimte waarin de lift van boven naar beneden beweegt. Ook was er geregeld sprake van een storing aan de buitendeur door ‘verkeerd gebruik’ en vandalisme.
Om die technische problemen op te lossen staat er voor 2025 een grote renovatie gepland waarbij het hydraulisch aggregaat en de besturing vervangen worden. In 2031 krijgt station Weidevenne twee volledige nieuwe liften.
De brandweer komt niet altijd
De brandweer komt niet voor iedere liftstoring. Er moet sprake zijn van ‘langdurige liftopsluiting’, wat inhoudt dat het bedrijf wat normaal gesproken mensen uit liften bevrijdt, er langer over doet dan 45 minuten óf het hen niet lukt om het probleem op te lossen. Ook wordt de brandweer ingeschakeld bij paniek of hitte. Het werkelijke aantal liftopsluitingen ligt daardoor waarschijnlijk hoger.
Hoe is dit onderzoek gedaan?
Voor dit artikel zijn voor 2024 alle P2000-meldingen geanalyseerd. P2000 is het oproepsysteem van de hulpdiensten. Daarin is te zien welke hulpdienst voor welk probleem wordt opgeroepen. We zochten op het word ‘liftopsluiting’. Een deel van deze meldingen zijn niet meegenomen in de analyse, omdat er sprake is van dubbele meldingen voor één losse liftopsluiting, ingetrokken meldingen of contact-verzoeken voor de meldkamer.