Volendam – Komt allen 15 oktober tussen 11.00 uur en 17.00 uur naar de kunst-expositie: De Weg! in de Meidoornschool. De school aan de Meidoornstraat in Volendam is voor deze gelegenheid omgetoverd tot galerie.
‘Deze expositie is een kleine stap naar een ander soort interactie met de wereld om ons heen, waardoor je in staat bent een nieuw soort rust te ervaren’. Dat zijn de woorden van Jan Tervoort; kunstenaar en initiatiefnemer van De Weg!
Wat betekent De Weg?
Toen Tervoort 25 jaar terug begon met het maken van kunstwerken wilde hij onderscheidend zijn en anders dan alle anderen. Hij werd meteen genomineerd als kunstenaar door de Saatchi Worldwide. Hij was op de goeie weg zou je kunnen denken, maar vanaf dat moment ging het eigenlijk mis.
Hij werkte van ’s morgen vroeg tot ’s avond laat, vaak zeven dagen per week en nooit was hij echt tevreden over zijn werk. Een internationale kunstagent ging zijn werk verkopen in Londen, New York en Hong Kong en gaf hem opdrachten. Het leek geweldig maar het voelde zielloos. ‘Jij gaat internationaal doorbreken’ zei men, maar dat gebeurde niet echt.
Tervoort wilde het hoogste bereiken en alles ging en moest snel snel snel, waardoor hij voorbij ging aan de essentie. Hij hoorde mensen wel zeggen dat ze zijn werk enorm waardeerden, maar dat drong toch niet helemaal tot hem door. Hij was, zonder het te beseffen, de weg kwijt. Totdat hij ging inzien dat zijn weg zich elke dag aandient en hij deze alleen maar hoef te volgen. Hij noemt het “de weg van medemenselijkheid”. Het begon bij hem met een andere manier van denken over de mensen om hem heen.
Hij zag dat zijn leven altijd over hemzelf ging. Hoe hij zich voelde, of hij goed zijn best deed, over wat hij wilde bereiken, over goed en slecht, over zijn werk etc.. Hij vond dat normaal, want zijn leven ging toch over hem!? Niets is minder waar. Zijn leven gaat over zijn betekenis voor anderen. Het lijkt een klein verschil, maar de uitwerking is enorm. Verlichtend ook. Door zijn omgeving centraal te stellen is Tervoort anders naar zijn omgeving gaan kijken en ziet hij opeens veel meer dan vroeger en durft hij meer te vragen.
Schuren
Een belangrijke verandering in zijn werk begon toen een medekunstenaar hem vroeg naar werkruimte in zijn atelier. De volgende dag bracht deze medekunstenaar zijn gereedschappen mee, waaronder een prachtige schuurmachine. “Ja mag ’t gebruiken hoor”, zei hij. Hij werd ziek en liet twee maanden niets van zich horen. Na twee weken kreeg Tervoort het idee om zijn werk te gaan schuren. Dat had hij al eerder gedaan, maar nooit met de juiste schuurmachine.
Tervoort werkt vaak kunstwerk over kunstwerk, want hij is niet snel tevreden. Soms bestaat het eindresultaat daardoor uit wel 15 lagen. 14 onzichtbare kunstwerken dus! Met de nieuwe schuurmachine schuurde hij laag voor laag de door hem afgekeurde kunstwerken naar boven. Zijn laatste kunstwerken werden daardoor een prachtige mix uit het verleden. Doordat hij open stond voor de vraag van een medekunstenaar werd zijn werk opgetild naar een niveau waar hij nog niet eerder is geweest en waarvoor hij heel dankbaar is.
Mede daarom wil hij van de Meidoornschool een interactieve creatieve ruimte maken, waarin vragen vrij staat voor iedereen die van betekenis wil zijn voor anderen. Zondag 15 oktober om 11.00 uur is de officiële opening, wie eerder wil binnenlopen is welkom.