In het AZC Van der Valkhotel Volendam zitten sinds een week 40 jongens tussen de 15 en 18 jaar oud. Manager Jesper van de Pol is blij dat de jongeren een plek hebben: “Ze hebben op hun vlucht dingen meegemaakt en gezien waarvan jij en ik geen idee hebben.” Van der Pol hoopt dat de jongeren binnenkort kunnen voetballen met Volendammers, in plaats van alleen tegen elkaar.
Een zestal jongens zijn voor de ingang van het hotel aan het voetballen. De motregen vinden ze helemaal niet erg, want voetballen is een heerlijke uitlaatklep. “Het zijn kinderen met een verschillende achtergrond, maar ze hebben allemaal een traumatische reis achter de rug”, vertelt Van der Pol.
“Ze hebben op hun vlucht dingen meegemaakt en gezien waarvan jij en ik geen idee hebben. En die beslist niet normaal zijn voor hun jonge leeftijd.” Sommigen zijn gestuurd door hun ouders om de onveiligheid in eigen land of de armoede te ontvluchten. Anderen zijn in handen gevallen van mensensmokkelaars die misbruik maken van hun ellende.
Veilig
In Nederland zijn ze eerst in Ter Apel geweest, waar het centrale aanmeldingscentrum is gevestigd. “Daar was het voor hun ook niet echt fijn. Hier proberen we ze een omgeving te geven waar ze zich veilig voelen. Waar ze kunnen landen”, vertelt Van der Pol. Het belangrijkste is op dit moment het bieden van een dagelijkse structuur aan de kinderen.
“Het begint met eten. Drie keer per dag. De meesten hadden niet of nauwelijks te eten tijdens de vlucht. Daarnaast geven we de gewenste aandacht door gedragsspecialisten. Zij weten wat de jongens nodig hebben. Soms is luisteren en er zijn al genoeg. En ze te laten voelen dat ze er mogen zijn.”
Tijdens de informatieavond over de opvang van de asielzoekers maakten vooral Volendamse moeders zich zorgen over de veiligheid van hun tienerdochters. Volgens Jesper is dat helemaal niet nodig.
“Het zijn gewoon normale jongeren, kinderen nog, die wel vreselijke dingen hebben meegemaakt, maar die niet gevaarlijk zijn.” De jongens worden goed in de gaten gehouden en zal er worden ingegrepen als dat nodig is.
Gastgezin
De jongens willen zelf graag zo snel mogelijk inburgeren, de Nederlandse taal leren en naar school gaan. “Ze moeten ook naar school, want ze zijn leerplichtig. Alleen is er nu geen plaats op de internationale schakelschool. We proberen hier alvast zoveel mogelijk met taallessen te beginnen”, vertelt Van der Pol.
Als de jongens een status krijgen kunnen ze eventueel naar een gastgezin. “Dat gaat wel nog wel even duren want die procedures vergen momenteel heel veel tijd.”
Tot rust
Jesper ziet na een week al dat de jongeren al meer tot rust komen en een ritme vinden. “Ze moeten zich twee keer per dag melden: ’s ochtends en ’s avonds om tien uur als ze binnen moeten zijn, En dat gaat al goed.”
In eerst instantie blijven de jongens een half jaar in het hotel. En dat kan nog met een half jaar verlengd worden. Jesper hoopt dat ze binnenkort een potje kunnen voetballen met de jeugd in Volendam. “Dat zou mooi zijn, en dat willen ze heel erg graag.”