Met medelijden bekeek Darren Rosheuvel dinsdagavond de pijnlijke wissel van Joey Veerman. Bondscoach Ronald Koeman wisselde de dramatisch spelende Volendammer na een half uur. Als oud-profvoetballer herkende Rosheuvel de situatie en tegenwoordig begeleidt hij profvoetballers op het mentale vlak. “Ik probeer vooral te kijken naar de mens achter de voetballer.”

“Zo’n situatie als met Joey Veerman kan elke voetballer overkomen”, blikt Darren Rosheuvel terug op de wissel. De oud-speler van Telstar kampte tijdens zijn loopbaan met faalangst en leeft mee met wat Veerman overkwam. “Dit is heel lastig voor hem, maar vergeet niet dat dit pas z’n eerste eindtoernooi is. Daarbij komt hij op mij over als iemand die kritisch is naar zichzelf.”

“Nu is het belangrijk dat hij eerst z’n emoties herkent en accepteert. Vervolgens moet hij zich weer focussen op wat hij goed kan. Dat is voetballen en dan geloof ik dat hij weer van waarde kan zijn voor Oranje. Ook op dit EK nog. Veerman kan niet meer veranderen van wat er is gebeurd, hij heeft wel invloed op wat nog gaat komen.”

Ervaring speelt ook een rol volgens Rosheuvel. De sportpsycholoog haalt een voorbeeld met Luka Modric aan. “Namens Kroatië miste Modric tegen Italië een strafschop, maar een minuut later scoorde hij wel. Dat gebeurde niet als hij in de emotie bleef van de gemiste penalty. Hij herpakte zich en focuste weer op het spel.”

“In mijn profjaren liep ik ook enorm te stoeien met mijn zelfvertrouwen”, is Rosheuvel open over zijn eigen loopbaan. “Er waren wedstrijden dat ik als een figurant over het veld liep. Ik verstopte mij en liep met m’n schouders omlaag over het veld.”

Mike Snoei

In het seizoen 2017/18 speelde de geboren Amsterdammer bij Telstar. “Dat ervoer ik als een zware periode en op aandringen van mijn vriendin ben ik toen gaan praten met trainer Mike Snoei. Hij luisterde en stelde me gerust. Dat deed hij heel prettig. Alleen moest ik ook leren om in mezelf te gaan geloven.”

Pas toen Rosheuvel terugkeerde naar de amateurs is hij zich gaan verdiepen in faalangst en prestatiedruk. Vervolgens heeft hij een studie gedaan en nu begeleidt hij profvoetballers op het mentale vlak.

“Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik geen volwaardige profcarrière heb gehad”, aldus de huidige 30-jarige middenvelder van Ajax-amateurs. “In het begin was dat pijnlijk, maar nu zie ik het als mijn kracht. Ik heb me mogen ontwikkelen op andere vlakken en geleerd om veel meer naar de mens achter de voetballer te kijken.”

Oranje speelt dinsdag de achtste finale tegen Roemenië. Rosheuvel zit dan uiteraard voor de tv. “Ik hoop dat Veerman gaat inzien dat hij nog van waarde kan zijn op dit EK.”