Bijna zestig jaar lang was de Volendamse visboer Jan Drum & Zonen een geliefde vaste waarde op het dorpsfeest van Heemskerk. Toch lijkt dit tijdperk nu echt ten einde. Door nieuwe plannen is er wederom geen plaats voor zijn vertrouwde kraam. “Het is jammer, maar ik heb het laten bezinken”, aldus Drum.

Sentiment

Opa’s en oma’s, vaders en moeders, dochters en zonen en zelfs kleinkinderen – de familie Drum heeft generaties Heemskerkers zien opgroeien, en omgekeerd. Inmiddels is Ben Drum, nakomeling van twee Jannen, de eigenaar.

Zo’n 60 jaar leverde het Volendamse familiebedrijf jaarlijks vis aan Heemskerkse feestgangers. Een visje op de pof? Dat kon nog bij Jan. “Je kent elkaar al die jaren, je weet dat het goed zit”, zegt Drum. Zo was de band met Heemskerk en zo had hij die het liefst nog jaren voortgezet.

Aan de bel trekken

Na de coronajaren bleef de kraam afwezig tijdens het volksfeest. Bezorgde Heemskerkers trokken vorig jaar aan de bel toen ze hoorden dat de kraam van Jan Drum er voor het tweede jaar op rij niet zou staan. Grand Café Ruysdael, destijds de uitbater van de kleine tent, koos voor een grotere feesttent, waardoor er geen plek was voor de kraam van Drum.

Het ging Heemskerker Michel Kunnen aan het hart, die talloze kermisverhalen kan oprakelen over de Volendammer. Toch had hij goede hoop voor komend jaar, omdat de huidige uitbaters, Het Dorrup en Laurentz, ‘echte’ Heemskerkers zijn en volgens hem het sentiment rond de viskraam zouden begrijpen.

Weer afwezig

Toch schittert de geliefde visboer dit jaar wederom door afwezigheid, laat Arjan Sierhuis van Grand Café Laurentz weten. “De viskraam past niet meer in de huidige situatie. We krijgen een overkapping over de straat, het is daar zo druk. Het past gewoon niet meer. We zijn niet tegen een viskraam, maar niet op die plek.”

Tijden veranderen, benadrukt Sierhuis. “Ik begrijp het sentiment ook wel, maar ik voel ook het sentiment dat je tot je knieën in de plasticbekertjes staat. En de tent om 18:00 uur schoongeveegd moet worden, omdat je er niet meer in kan. Maar ja, dat is niet meer van deze tijd.”

Liever vis

Toen NH vorig jaar contact opnam met Drum, was hij boos en teleurgesteld omdat hij niet was benaderd. Nu is hij kalm. “Ik heb het laten bezinken,” zegt hij.

Het raakte hem omdat hij een innige band heeft met het dorp en zijn inwoners. “Ik plande de week van de Heemskerkse feestweek altijd vrij. Ik sloot twee markten af. Het ging me niet om de omzet; ik vond het gewoon altijd leuk om erbij te zijn.”

Vorig jaar ontplofte zijn Facebook met berichten dat hij gemist werd, wat hij begrijpt. “Er zijn mensen die geen snacks lusten, die willen vis en dan is het niet te krijgen. Dat is toch triest.”

De geschiedenis lijkt zich te herhalen: “Ik heb ook 30 jaar op de koers gestaan, maar op een gegeven moment wilden ze meer pacht, dat was voor mij niet meer haalbaar. Mensen schreven me toen brieven: waarom ik er niet meer was en dat ze me misten. ‘Ik houd niet van snacks, ik wil vis.'”

Geen vergunning

Volgens Sierhuis moet Drum contact opnemen met de gemeente als hij tijdens de feestweek wil staan. Maar dat heeft weinig zin, legt de visboer uit. “Vroeger kreeg ik een vergunning van de gemeente. Nu is de evenementenvergunning overgedragen aan de organisatie. Zij zijn nu verantwoordelijk voor alles.”

De gemeente bevestigt dit. “In overleg met Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Heemskerk, is afgesproken dat er tijdens de Volksfeesten twee tenten mogen worden geëxploiteerd. De uitbater van de kleine tent mag ook een standplaats beheren. Het is niet mogelijk om tijdens de Volksfeesten buiten het evenement om een tijdelijke standplaatsvergunning aan te vragen.”

Drum is daarom realistisch: “Het kan zomaar dat dit het einde is van het Jan Drum-tijdperk. Maar je hoeft geen medelijden met Jan Drum te hebben, hij heeft het heel druk.”