De wedstrijd die FC Volendam komende zondag tegen bijna landskampioen PSV gaat spelen is er niet een om zich aan vast te klampen om de weg omhoog te vinden. De kans dat FC Volendam de drie punten in eigen huis kan houden, is niet bijster groot. PSV gaat met een straatlengte voorsprong aan kop in de eredivisie. Ongeslagen met als enige smet de uitschakeling in de bekerrondes.

Naast het sportief uiterst moeilijke seizoen beleeft FC Volendam ook aan de bestuurstafel de nodige problemen. De rechtsgang deze week wijst niet bepaald naar een oplossing waarmee de club onvoorwaardelijk kan bouwen aan een nieuwe toekomst. Hoe dit uitpakt, zal op korte termijn duidelijk worden. Het slechtst denkbare scenario is een faillissement dat uitgesproken kan worden. Mocht de club bestaansrecht houden en zich net als in 1999 weer helemaal oprichten, dan is er een toekomst in beeld die mogelijk begint met het verlies van het eredivisieschap. In dat geval resteren er drie maanden die intern gericht zullen zijn op het opbouwen van een selectie die in de Keuken Kampioen Divisie waardig kan meedoen.

In dat geval zal de wedstrijd FC Volendam – PSV bijgezet worden in het historisch archief, dat vele gedenkwaardige momenten kent met betrekking. Zo is er een anekdote uit 1935, waarin PSV landskampioen werd in de Nederlandse Voetbalbond en Volendam in de Rooms Katholieke Federatie. Naar verluidt nodigde het bestuur van Volendam PSV uit om in Volendam een erewedstrijd te spelen om het algemene landskampioenschap. Uit Eindhoven zou het bericht gekomen zijn, dat ze niet konden slootjespringen. Ze kwamen dus niet. Waren die slootjes de grote rivieren, waarschijnlijk niet. Het bestuur van Volendam vond het een gemiste kans. In Volendam was een enorme jubelstemming na dat eerste landskampioenschap, dat nu geen nieuwe glans kon krijgen.

De supporters van nu herinneren zich ongetwijfeld andere feiten die onuitwisbaar te boek staan. Zo won Volendam nog nooit een wedstrijd in het PSV-stadion. In de Kuip en in De Meer werd wel van Feijenoord en Ajax gewonnen, maar de volle winst in Eindhoven is nog een ultieme droom. Wel werd in het PSV-stadion de grootste uitnederlaag ooit geleden. Met 10-0 verloor FC Volendam in het degradatieseizoen 1997-1998. In de thuiswedstrijden had FC Volendam wel succes. Er werd in het eigen stadion vijf keer van PSV gewonnen, even vaak als van Feijenoord. Van Ajax werd in Volendam zelfs zes keer gewonnen. Ook maakten verschillende Volendamspelers mooie jaren mee in het PSV-shirt. Met Joey Veerman voorlopig als laatste.

Mogelijk kan FC Volendam zich eraan optrekken dat er thuis wel eer te behalen valt tegen PSV. In de wedstrijden tegen Fortuna Sittard en FC Utrecht liet de ploeg in het laatste deel zien dat er aanvallend best creatieve mogelijkheden zijn om tot scoren te komen. Tegen Fortuna Sittard waren de laatste tien minuten hoopgevend boeiend, tegen FC Utrecht leverden twee afgedwongen hoekschoppen twee doelpunten op. Het aanvallende veldspel behoeft nog wat prikkels, want FC Volendam scoorde thuis al sinds 12 november niet meer. Het laatste doelpunt viel tegen Sparta Rotterdam, toen Milan de Haan 1-1 maakte. Daarna was het de nul waarmee FC Volendam genoegen moest nemen. Veel supporters zullen graag weer eens juichen in het eigen stadion. Wie weet kan dat zondag!