Zaterdag 2 november is het Allerzielen. Op deze dag wordt stilgestaan bij hen die van ons heen zijn gegaan. Het is een eeuwenoude traditie. Veel begraafplaatsen en kerken bieden op deze dag ruimte om te gedenken.

In zuidelijke landen en op andere continenten is dit verblijf op het kerkhof vaak tamelijk opgewekt. In Nederland is het gedenken met Allerzielen in opkomst, dikwijls met hedendaagse symboliek. De middeleeuwse dodendans is een indrukwekkende verbeelding van dit allermenselijkste gegeven: de overgang van leven naar dood.

In Monnickendam is de dodendans tijdens de Allerzielentocht sinds 2006 het jaarlijks terugkerende gedenken tijdens Allerzielen. Een stoet van dansers van allerlei pluimage danst door de straten, de dood voorop. De toeschouwers en omstanders mogen bij de dansers aansluiten. ‘Magere Hein’ met zijn zeis klopt onderweg op (natuurlijk van te voren afgesproken) deuren. De bewoner sluit zich, al dan niet met tegenzin, aan bij de dansers.

Mooie folklore met een diepzinnige achtergrond en uniek in Nederland. Onderweg worden de overledenen van het afgelopen jaar op een bijzondere en gepaste manier herdacht.

Er volgt een beschouwing op Allerzielen en op dood en leven door een Monnickendammer met daarna een gezamenlijke en massale toost op het leven en een mini-concert van Hailander, muzikanten die met hun middeleeuwse instrumenten al die jaren al de dodendans begeleidden.

De start van de Allerzielentocht op zaterdag 2 november a.s. is om 20.30 uur bij de doopsgezinde Vermaning aan de Beestenmarkt en na een korte route door de binnenstad, eindigt de stoet daar weer om ca. 21.15 uur. Om 22.00 uur is het evenement afgelopen.